2013. október 27., vasárnap

Sörpingpong az Öreg Kontinensen


Az idén először megrendezett ESOBP (European Series Of BeerPong) talán a legnagyobb volumenű sörpingpong verseny Európában. A Francia Beerpong Szövetség rendezte a tornát - a világbajnokság mintájára - október 19-20-án, közel 600 résztvevővel. Céljuk a legjobb francia és európai csapatok összetoborzása volt egy Európa Bajnokságra. A versenyt Pau városában rendezték meg, Franciaország Dél-nyugati részén. A helyszínre a környező városokból buszokkal is el lehetett jutni és a szervezők természetesen - jó házigazda módjára - számos étkezési és elhelyezési opciót is biztosítottak a versenyre érkező csapatoknak és szórakozni vágyóknak. 




A verseny több, mint negyven asztalon folyt 30 bíró jelenlétében. A megmérettetés két napon keresztül tartott, melynek már az első estéjén természetesen egy fergeteges buli várt mindenkit! Ami az itthon megszokottakhoz képest meglepő, hogy a mérkőzések nem este, hanem inkább napközben kerültek megrendezésre (jó alapot teremtve az estére).  A fődíj pedig nem más, mint egy utazás és nevezés a januári WSOBP-re (Világbajnokság), amit Las Vegasban rendeznek majd meg. A második helyezett egy számos extra játék kiegészítőt tartalmazó beerpong ajándékcsomagot kap, mindamellett, hogy egy héten át egy luxus apartmanban pihenheti ki a verseny “fáradalmait”. A harmadik helyezett csapat a fentebb említett ajándékcsomagot kapta meg. 
A versenyen elsősorban - a hazai viszonyokhoz hasonlóan - az egyetemista korosztály képviseltette magát. Azért is megérte jól teljesíteni, mert az azonos felsőoktatási intézmény színeiben induló csapatok pontszámai együtt számítottak. Ez amolyan külön versenyként szintén értékes nyereményeket ígért!
Az első rendezvény döntő asztalánál a franciák és az olaszok egy-egy csapata mérkőzött meg egymással. Az olaszok szálltak ki előbb, amire nem sikerült a hazaiaknak válaszolni, így Itália legjobbjai utaznak Las Vegasba.

A versenyen angolok, portugálok, osztrákok, bolgárok, románok, észtek, skandinávok és németek vettek részt. (Talán nemsokára hazánk is képviselteti majd magát Európa legjobbjai közt)
Az EB szabályai:
A játékot két csapat játsza 2-2 labdával és 10-10 pohárral, melyek közel fél literesek. A poharakat piramis formában állítják fel 1-1 decit beletöltve a sörből. A kezdés jogát a döntőig a bíró dönti el, a döntőben szembe kell nézni és dobni, ami addig megy, amíg valaki be nem dobja.
A játék 10 percig tart, ha lejár az idő, az nyer, akinek több pohara maradt fent az asztalon. A mérkőzések pontot érnek, melyek a játék későbbi szakaszában lesznek fontosak, mivel ez határozza meg, hogy ki vehet majd részt a második napi versenyen. A játékosok az asztal mögül dobnak és a válluk nem lóghat be az asztalon túlra, ha mégis, akkor büntetést kapnak.
Dobások: A csapat első játékosa kezd, majd ugyanazon csapat második embere dob. Két féle dobás van, a pattintott és a direkt dobás. Ha közvetlenül dobjuk, akkor egyet kell kivenni, a pattintottnál kettőt. (Amibe belemegy és egy szabadon választott) A pattintott dobást el lehet ütni, vagy el lehet kapni.
Rendezés: 6-4-2-nél minden esetben autómatikusan rendezés következik.
Büntetések: Akármilyen kapcsolat a poharakkal (feldöntés, mozgatás) vagy másik játékosokkal, büntetést jelent, először figyelmeztetés, utána egy pohár kivétele lehet a szankció.
Végjáték: Az első lehetőség, ha valakinek kidobják a poharát, de az ellenfél előtt még sok van, kérhet visszadobási lehetőséget, mellyel visszajöhet a játékba. 
További infó: Szabályok részletesebb értelmezése a honlapon található francia nyelven, egyéb kérdéseket pedig e-mailben lehet feltenni a Francia Szövetség irányába.

Egy kis ízelítő a franciák szervezési és játék szinvonaláról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése