2014. február 4., kedd

Nemzetközi vizeken!

2014. január 25-én került megrendezésre a Vienna Beerpong Open sörpingpong verseny. A 32 csapatos mezőnyben az NSL-ből már jól ismert Tóth Gergely (Moneyball) és Takáts Imre (Giants) is képviselte hazánkat. Az alábbiakban kettejük élményeiről olvashattok.
Mint ahogy azt már egykorábbi bejegyzésben leírtuk, Ausztriában nem egy szövetség szervezi az összes versenyt, régiónként eltérő a lebonyolítás és a szabályrendszer is. Ezt a tornát az országos szintű Bierpong.at, valamint a bécsi Vienna Beerpong rendezte.
A 32 csapatos főtáblára 16 együttes már kvalifikálta magát ilyen-olyan úton-módon (valószínűleg ranglista pontok alapján), míg a maradék 16 helyért a helyszínen küzdött közel 40 csapat a selejtezőkön.


Az egyéni ranglista két éllovasa állt össze egy nemzetközi tornára!

A Hung(a)ry for the win néven induló magyar páros a kvalifikáció során sikerrel vette az akadályokat, és 6. helyen jutott a főtáblára. A lebonyolítás nagyban eltért az itthon megszokottól, hiszen a csapatokat nem csoportba sorsolták, hanem a kiemelés szerint kapta mindenki első ellenfelét. Az első mérkőzés után kialakult egy győztes-, illetve egy vesztes ág. Ugyan teljes mértékben nem sikerült megérteni a rendszert, de az elmondható, hogy minden párharc után a vesztes csapat az alsó ágon, míg a győztes értelem szerűen a felső ágon folytathatta tovább. Azonban aki lekerült a vesztes ágra, ott már nem volt lehetőség hibázásra, hiszen az alsó ágon alulmaradó csapatok számára befejeződött a játék. Így történhetett, hogy a tornán összesen kétszer szenvedtünk vereséget 4 győzelem mellett, ezzel azonban nem sikerült beverekedni magunkat a legjobb négybe, és a 7. helyen zártuk a versenyt.


 Tekintve, hogy milyen csapatok jutottak végül a Final Four-ba, kicsit csalódás számunkra ez az eredmény. Különösen bosszantó volt, hogy az egyik vereség egy abszolút nyerhető meccs volt, ahol végig vezettünk, azonban nem tudtunk időben kiszállni, így végül alul maradtunk. Ugyanakkor nem lehetünk elégedetlenek sem, hiszen azt gondolom, nem vallottunk szégyent, kétszer legyőztük a ranglista elsőt, a második zakónkat pedig egy extázisban játszó, kiemelt ellenfél ellen szenvedtük el. Az sem a mi malmunkra hajtotta a vizet, hogy merőben más szabályokkal játszanak, ezek közül a legfontosabbakat próbáltuk összeszedni az alábbiakban:

-          Revans hiánya: az itthon jól megszokott revansra nem volt lehetőség, pedig hányszor ordítottuk volna egy-egy bekapott találat után… Ebből kifolyólag a dobási sorrend is mindegy, nincs egyes, vagy kettes.

-          Védekezés hiánya: nagy különbség volt továbbá, hogy se zavarni, se fújni nem szabadott-mondanom sem kell, hányszor léptünk volna egy jó nagyot fújni a pohárra.

-          Könyökszabály: itt az a szabály, hogy nincs szabály. A játékos bármeddig belóghat, amíg a lába az asztal mögött van. Valamivel hosszabb is volt az asztal, de így is valamivel közelebb voltak a poharak. Ez persze nekünk sem jelentett hátrányt, de akik folyamatosan így gyakorolnak, elég jó százalékkal értékesítették dobásaikat.
                    
-          Visszaszállás: abban az esetben, ha az utolsó poharad is kidobják, próbálkozhatsz visszadobni, azonban csak akkor folytatódhat a játék, ha az összes meglévő poharat sikerül kidobni zsinórban. A játékosok ilyenkor felváltva dobnak.  Ha sikerül végigmenni, 3-3 pohárról folytatódik tovább a mérkőzés.

-          Pattintás: a pattintott dobás is csak egyet ér, de lehet védekezni ellene. Gondolhatjátok, hányan próbálkoztak vele…


A szervezésről csupa pozitívumot tudnék elmondani, kellően tágas teremben zajlott a verseny, az asztalok el voltak kerítve, papíron csak a játékosok állhattak oda. Még tartott egy-egy asztalon a meccs, de már odakészítették az új sörös kancsót. A regisztrációnál egyébként minden csapat kapott 6 poharat, amivel az egész verseny során játszaniuk kellett. A maradék 4 pohár minden asztalra fixen ki volt téve, vízzel töltve. Nagyon tetszett a műanyag pohártartó, hiszen így nem borult fel egy pohár sem. Nem volt sok üresjárat, pörgött az egész, ha valamelyik csapat kb. 5 percig nem jelent meg, be is írták vesztesnek.


Összességében szép élményekkel gazdagodtunk, ha nem is mindenben, de sok dologban tanulhatnánk a sógoroktól. Bízunk benne, hogy lesz még lehetőségünk kipróbálni magunkat a jövőben is, még jobb helyezést elérve. Ezúton szeretnék gratulálni a másik magyar csapatnak, a Pejker Péter és Ubrankovics Márton alkotta BBB együttesének, hiszen ők is meglehetősen jól szerepeltek, többször is visszaszállásokkal kergették őrületbe ellenfelüket! Reméljük, hamarosan látjuk őket az NSL mezőnyében is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése