2014. január 13., hétfő

Gyakorló tippek #01

Ebben a rovatban próbálunk segíteni, hogy miként fejleszthető a játékod, mi kell ahhoz, hogy jó döntéseket hozz egy-egy kiélezett szituációban. Benkovics Máté (MoneyBall) ad pár hasznos tippet, hogy:

Hogyan legyünk jobb Sörpingpong játékosok!!??



Egy olyan témában szeretnék segítséget nyújtani a kezdő és gyakorlottabb beerpong játékosoknak, mely a legfontosabb a játék folyamán, ez a DOBÁS.
(Az ellenfél poharába bedobott labdával lehet elérni pontokat.)
A Nemzeti Sörpingpong Liga által szervezett versenyekbe bekapcsolódni kívánó embereknek és a már benne lévők fejlődését segítő tényeket és megoldásokat próbálok leírni, mely csak saját tapasztalatokon alapulnak.
Több szintér van, melyeken lehet fejlődni, hogy jobb játékos legyél, ebből most kettőről írok részletesebben.

Dobás - Gyakorlás

Mindenkinek egyéni és zsigerből jövő a dobása, mely talán a legeredményesebb számára. Lehet változtatni és alakítani, mint például erősebben – gyengébben vagy a labda helyzete, de ezt mindenkinek saját magának kell kialakítania és ráéreznie.
Elsősorban a dobásodon való fejlesztés segít a játékodat nagyobb szintre emelni, persze vannak egyéb tényezők (védekezés, zavarás) de nem ezek a legfontosabb, csak a dobással lehet nyerni és pontot szerezni, legyen az revans vagy sima dobás. (A pattintottról most nem lesz szó)
Egyedüli gyakorlás: Akár a konyhába kimenet közben is lehet a már az asztalon berendezett poharakba dobni a labdát. Az ilyen gyors megoldásokat összeadva, egész napra elég jó számok jöhetnek ki, de ez a módszer nem a legjobb mivel megszakítva történnek a dobások ezért nem kimondott gyakorlásról és dobásfejlesztésről beszélhetünk, nem rögzül a helyes technika és mozgás. Másik megoldás lehet még a dobálás fix poharakra, legyenek azok 10-es háromszögbe vagy különböző szituációs helyzetekben egy adott időn keresztül, ilyen formában a poharak különböző rendezését és szituációját lehet, nagyon jól gyakorolni. Ez a fajta gyakorlás már elég sokat fejleszthet rajtad, sajnos ez a módszer a legunalmasabb is egyben. Ha a célzásodon (kéz-szem koordinációt) szeretnél fejleszteni akkor a legjobb módszer, ha az utolsó pohárra gyakorolsz, közben figyeled a mozdulataidat. Dobj lassan, figyeld, hogy a könyököd (a már bekészített dobásnál) előtted legyen, ne mozduljon el jobbra vagy balra (a felkarod a labda alatt legyen).
Ebben a gyakorlási formációban jobban megismered a saját technikádat is és nem elhanyagolható, hogy a játék legkritikusabb részében a kiszállónál (1-1) már jobban fogsz tudni dobni, mivel erre a formációra gyakoroltál.  
Csapatokban: Ebben a szituációban lehet a legjobban a verseny helyzeteket leképezni, de még mindig nem ér fel egy versennyel, hiszen nem egy éles helyzet. Itt is a különböző formációkra a dobást lehet gyakorolni és a revansot is lehet alkalmazni. Különböző felállásokat lehet gyakorolni számtalan felállással, szabállyal (nem kötelező az NSL-es szabályokat követni a gyakorlásnál).

Mentális tényező:

Amikor először versenyzel tornákon az izgatottsági és izgalmi szint is nagyobb mely fokozódik a sikerekkel arányosan. Ha sikeresen továbbjutsz a csoportból és azzal foglalkozol, hogy erős ellenfelet kaptál és úgy is kikapsz az egy nagyon rossz felfogás, hiszen már nem a meccsre koncentrálsz ez által, amit esetleg meg is lehetne nyerni, hanem az ellenféllel foglalkozol. Ez kizökkenti a dobásodat és a koncentrációdat és nagyobb esély van a rossz szereplésedre és a vereségre. Ez alól van egy kivétel, ha felpörgeted magad és az adrenalin hatására egy másfajta tudatállapotba kerülsz, mely hozzásegít a győzelemhez és a koncentrációhoz. Ez a felpörgetés lehet motiváció az ellenféllel szemben vagy maga a tudat, hogy tovább kell jutni. A nyerni akarás miatt esetleg becsúszhatnak kényszer revansok melyekkel az ellenfelet visszahozhatod a játékba, erre nagyon kell figyelned. A túlzott izgatottság rovására elveszítheted a kontrollt a játékod felett és belemehetsz felelőtlen szituációkba. Ilyenkor fúj egyet, koncentrálj és gondold végig a felállást és a dobásodat. Meccsek közben a mentális ingadozások befolyásolják főképp a játékot, ez mindig jellemző a meccsekre, aki nagyon koncentrál, jobb százalékban dobhatja be a labdát, mint az, aki teljesen szétesett akár a zavarástól, akár a verbális zavarástól vagy a kihagyott dobások miatt. Törekedj arra, hogy te urald a játékot és az ellenfél zavarodjon össze, ezután nyugodj le és a pontosságra törekedj, mert 10-1-ről is ki lehet kapni, ha az utolsó nem, megy!!! Fontos kiismerni az ellenfél játékosait, hogy ők miként zavarnak, melyet ki kell kapcsolnod és te hogyan tudod zavarni őket.

Akár vízzel akár sörrel gyakoroltok jó dobálást kívánok és a következő versenyeken akár már ti is nyerhettek!!!


Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése